Bakgrunn

 

Over Finnmarksvidda flytter reinen mellom vinterbeite og sommerbeite, noen krysser fjorder for å komme til det saftige beitet ute på øyene, andre vandrer over store fjellområder fra vidda til kysten. Gjennom reindriftssamenes åtte årstider gjenspeiles reinens liv.

Om sommeren samles flokken og de nyfødte kalvene merkes av sine eiere, og flokker skilles om flere har slått seg sammen i løpet av vinteren. Ofte deltar hele reindriftsfamilien i dette arbeidet.

På høstsommeren velges de beste slaktedyrene ut, for det meste kalver og ungdyr.

Deretter flyttes flokken videre til høstbeite og der starter brunsttiden og de største bukkene får vist frem de flotte gevirene de har grodd i løpet av sommeren.

Høstvinteren er tiden for å flytte videre til vinterbeite, og reisen innover vidda tar til for både folk og dyr.

På vinterbeite spiser reinen lav som den graver frem med klovene. På vidda kan det på denne tiden bli bitende kaldt, ned mot -50 *C er ikke uvanlig. Men reinsdyrene er spesialtilpasset dette klimaet og klarer seg godt så lenge den har tilgang til mat.

Deretter kommer vårvinteren, og det er igjen tid for å flytte på seg. Simlene finner veien til det samme stedet hvert år. Solrike steder hvor de første spirene kommer, et godt sted å gi liv til kalven de har båret på gjennom den lange vinteren. Oksene skilles i denne tiden fra flokken.

Så er det igjen tid for å si seg i vei til sommerbeite, det kan være kort eller langt, men alltid godt med vekster som kan fete opp en hel flokk.

Hele tiden følger reindriftssamene etter, og gjennom hundrevis av år har de tilpasset seg livet til, og bruken av reinsdyret. For å slakte et dyr var ikke bare for matens skyld, det gav klær og utstyr også. Var det ikke for å selge videre så måtte dyret utnyttes best mulig. Av skinnet ble det laget klær og sko, senene ble til sytråd, horn ble til knapper og knivskaft.

Fettet på skrotten ble brukt i matlagingen, kraftig kost i en hverdag med tungt arbeid. Klovene var spesielt ettertraktet for de som slet med hudproblemer. Kom noen for eksempel til å brenne seg var klovolje det beste å ha på!

Det erfaringen lærte dem, var at fettet fra reinklovene var av en annen type. I motsetning til det fete underhudsfettet som fungerte som isolasjon og nødrasjon for reinsdyret gjennom en hard vinter, er klovoljen rikere på umettede fettsyrer, særlig Omega 6 og 9. Dette gjør at fettet smører og holder ledd og muskler smidig selv ved lave temperaturer, noe som er helt nødvendig når det skal graves frem mat fra under snøen i streng kulde. Den samme oljen finnes også igjen i leggbeinet.

Flere av oss som sliter med ømfintlig eller tørr hud, og hudlidelser som psoriasis og eksem blir stadig mer utbredt. Vi reagerer oftere på kunstige tilsetninger, parfymer og vaskemidler, og de finnes der vi minst venter det. Deodoranter, babyprodukter, håndsåper og fuktighetskremer for å nevne noen.

Store legemiddelfirma og kosmetikkprodusenter kutter ut naturlige ingredienser, for å gjøre produksjonen billigere erstattes disse med petrolater og kjemikalier. Noen er bare fyllstoff, andre er slett ikke snille med huden. I stedet for å bygge opp og styrke, brytes huden ned og gjøres avhengig av stadig påfyll av produktet. Mange vil kanskje kjenne seg igjen i å ha vært avhengig av en leppepomade?

Men flere er nå bevisste på hva de tilfører huden, kroppens største organ. De vet at huden tar opp i seg det den får, og ønsker derfor å gå tilbake til det naturlige. Særlig de som allerede opplever tørr hud, enten som følge av annen medisinsk behandling, atopiske tilstander eller tørr vinterluft ser verdien i å benytte produkter som er naturlige og snille mot huden. Med råvarer som tilfører huden både næring og smidighet vil den styrkes og være bedre rustet mot vær og vind.

Helt Rein AS har utviklet en skånsom metode for å utvinne oljen og videreforedle denne til brukervennlige hudprodukter. Denne oljen har aldri før vært benyttet utover det tradisjonelle, nå er den tilgjengelig i en lekker liten krukke med krem eller som leppepomade.HELT REIN AS © 2019 | Powered by Mystore